Hoe snel technologie evolueert en de impact op onze websites

Trends
In onze huidige maatschappij is technologie onmisbaar geworden. We gebruiken het in ons dagelijks leven voor allerlei doeleinden, van communicatie tot entertainment en van informatie-verzameling tot aankoopgedrag. Een van de meest opvallende aspecten van technologie is de snelheid waarmee het evolueert. Nieuwe ontwikkelingen en innovaties volgen elkaar in rap tempo op, en dit heeft ook grote gevolgen voor de manier waarop we websites gebruiken en ontwerpen.

In de beginjaren van de computer, in de jaren '40 en '50, waren computers enorm groot en kostbaar. Ze waren vaak enkel beschikbaar voor grote organisaties zoals overheden of universiteiten en werden gebruikt voor specifieke taken zoals het uitvoeren van wiskundige berekeningen of het verwerken van grote hoeveelheden data.

De snelheid van deze computers was extreem traag in vergelijking met moderne computers. De eerste computers konden slechts een paar berekeningen per seconde uitvoeren, terwijl moderne computers miljarden berekeningen per seconde kunnen uitvoeren. Dit is mogelijk door de ontwikkeling van kleinere, krachtigere en goedkopere computercomponenten zoals processoren en geheugen.

Om een voorbeeld te geven, de eerste computers zoals UNIVAC I uit 1951 waren zo groot als een huis, hadden een capaciteit van slechts een paar kilobytes en konden slechts een paar honderd berekeningen per seconde uitvoeren. Terwijl de moderne smartphones bijvoorbeeld al sneller zijn dan de oudste supercomputers die ooit gemaakt zijn.

Een kind in een draagt een VR-bril en houdt twee controllers van de 'Meta Quest 2' vast.

Kinderen en technologie

Een invalshoek die gaat over kinderen en technologie is hoe snel kinderen leren omgaan met technologie. Kinderen zijn vaak veel sneller dan volwassenen om nieuwe technologieën te begrijpen en te gebruiken. Dit kan een voordeel zijn omdat ze bijvoorbeeld vaak een betere werking hebben van touchscreens, of sneller kunnen switchen tussen verschillende apps. Maar dit kan ook tot problemen leiden zoals kinderen het risico lopen om te veel tijd te spenderen aan technologie, of vatbaar zijn voor gevaren zoals cyberpesten of seksueel gedrag op internet. Het is daarom belangrijk dat ouders zich bewust zijn van deze risico's en hun kinderen opvoeden om verantwoord om te gaan met technologie.

Mobiele apparaten

Een van de belangrijkste veranderingen die we de afgelopen jaren hebben gezien, is de toenemende populariteit van mobiele apparaten. Mensen gebruiken steeds vaker smartphones en tablets om te internetten in plaats van desktop-computers. Dit betekent dat websites die niet geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik, achterblijven. Veel ontwerpers en ontwikkelaars hebben hierop gereageerd door "responsive design" toe te passen, waarbij de lay-out van een website automatisch aangepast wordt aan het schermformaat van het apparaat.

Voice search & voice commands

Een andere belangrijke ontwikkeling is de groeiende populariteit van "voice search". Steeds meer mensen gebruiken spraakherkenning op hun mobiele apparaten of slimme luidsprekers om te zoeken op internet. Dit heeft grote implicaties voor zoekmachine-optimalisatie en het gebruik van zoekwoorden op websites. Hieronder 3 redenen waarom voice-commands gebruikt kunnen worden.

  1. Gemak: Voice commands maken het gemakkelijker om toegang te krijgen tot informatie en functies zonder dat je je handen hoeft te gebruiken. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld aan het rijden bent of bezig bent met een andere taak waarbij je je handen niet wilt gebruiken.
  2. Toegang: Voice commands kunnen ook helpen bij het verkrijgen van toegang tot informatie of functies voor mensen die moeilijkheid hebben met het gebruik van een muis of toetsenbord. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor mensen met beperkte mobiliteit of visuele beperkingen.
  3. Productiviteit: Voice commands kunnen ook bijdragen aan een verhoogde productiviteit door snellere toegang te bieden tot informatie en functies en door de tijd die wordt besteed aan het typen van tekst of het navigeren door een interface te verminderen.

Raymond Kurzweil

De filosoof die vaak wordt geassocieerd met de gedachte van exponentiële toename in technologische ontwikkeling is Ray Kurzweil. Hij is een bekende futurist en technologie-innovator die het concept van de 'Technologische Singulariteit' heeft voorgesteld, waarin de technologische groei exponentieel toeneemt en de mensheid een nieuwe fase van evolutie bereikt. Kurzweil schrijft over dit onderwerp in zijn boek, waaronder "The Singularity Is Near".

Hoe de snelheid van computers toeneemt met de jaren.

Nemen computers de wereld over?

Sommige futuristen en technologen, zoals Ray Kurzweil, geloven dat de technologische singulariteit zal plaatsvinden, waarbij kunstmatige intelligentie zo geavanceerd wordt dat het de menselijke intelligentie overtreft. Volgens hen zou dit leiden tot een fundamentele verandering in de manier waarop de wereld functioneert en zou het de mensheid in staat stellen om haar biologische beperkingen te overstijgen. Anderen geloven dat deze vooruitgang wel zal plaatsvinden, maar dat het niet noodzakelijk betekent dat computers de wereld zullen overnemen, maar wel dat er een nauwere samenwerking tussen mensen en machines zal zijn. Er zijn ook mensen die bezorgd zijn over het potentiële gevaar van onbedoelde gevolgen van deze technologie, zoals de ontwikkeling van een kunstmatige superintelligentie die onbedoeld schade kan aanrichten.

Het is belangrijk te benadrukken dat er veel onbekend is over de toekomstige ontwikkelingen in de kunstmatige intelligentie. Er zijn veel onzekerheden en onbekenden, en de uitkomst zal afhangen van hoe we de technologie ontwikkelen en hoe we ervoor zorgen dat deze technologie veilig en ethisch verantwoord wordt gebruikt.

Over de auteur
Steven Maas

Steven is eigenaar van Rootsteps, wordt enthousiast van nieuwe technieken, houdt zich bezig met klantcontact, content-creatie, user experience design en Search Engine Marketing.