Wat is webdevelopment precies?

Tips & Tricks
Webdevelopment. De wereld van code, rare tekentjes en pure logica. Je kunt er alles mee maken wat je hartje begeert. Zonder webdevelopment zag deze wereld er heel anders uit, hadden we geen smartphones, auto's, vliegtuigen, mensen op de maan en woonden velen veel verder van ons vandaan. Met de hedendaagse technieken breng je met webdevelopment steeds weer nieuwe ontdekkingen in kaart. Maar hoe weet je nu of jij een webdeveloper zoekt en wat is het verschil tussen front-end en back-end? We leggen het allemaal uit!

Webdevelopment, wat is het?

Webdevelopment betekent voor ons het ontwikkelen van systemen door te programmeren in verschillende 'talen'. Webdevelopment maakt het mogelijk dat een interactie aangegaan kan worden met een stukje plastic met wat draadjes erop. We doelen hier natuurlijk op de chips in computers. Het resultaat van webdevelopment is codetaal wat we software noemen. Codetaal die bepaalde elementen die nog niet bestonden, aan elkaar verbindt en die de context creëert voor die elementen om te bestaan.

Development is grofweg op te splitsen in twee verschillende subcategorieën: front-end en back-end webdevelopment. Front en back vertellen je misschien al een beetje waar ze voor ingezet worden. 

Wat is het verschil tussen front-end en back-end?

Back-end webdevelopment

Back-end webdevelopers (back-end'ers) zijn vaak druk bezig om nieuwe functies te creëren. Zo moet je om bijvoorbeeld een formulier op je website weer te geven en gebruiken, wel een functie hebben gecreëerd om dat formulier ergens op te slaan, te versturen en bijvoorbeeld gelijktijdig een notificatie te sturen naar de afzender. In principe kun je dus stellen dat back-end developers de mogelijkheid creëren om aan de voorkant van de website iets weer te geven of manipuleren.

Het is voor back-end developers dus erg belangrijk om goed te omschrijven wat er precies moet gebeuren om tot een gewenst resultaat te komen. Ze willen van top tot teen de meest ondenkbare scenario's omschrijven, want vaak zijn dit de scenario's die tot de meest desastreuze problemen leiden.

Case: Stel je hebt een formulier op de website, en iemand geeft via een checkbox aan of hij een kopie wil ontvangen van het formulier, maar hij voert zijn e-mailadres niet in. Wat wil je in dat scenario doen? Precies: een melding tonen met de boodschap dat het e-mailadres niet is ingevoerd. (Gelukkig is dit redelijk vanzelfsprekend, maar voor het voorbeeld moet dit scenario voor de back-end developer omschreven zijn.)

Front-end webdevelopment

Dat brengt ons bij front-end webdevelopment. Want ook al heb je nu een bepaald beeld in je hoofd van een mooie website, met een formulier erop, toch is de 'kale code' helemaal niet zo mooi. Het moet nog mooi gemaakt worden via front-end webdevelopment. Het moet functioneren als een formulier en je wilt natuurlijk ook dat de invoervelden allemaal netjes uitgelijnd zijn. Hier komt de front-end'er aan te pas. De front-end webdeveloper werkt om ervoor te zorgen dat het er allemaal uitziet zoals in het design aangegeven werd.

Wat voor front-end'ers belangrijk is? Dat er dus een goed design is gemaakt van alle verschillende schermresoluties. Wij zeggen weleens gekscherend: "Eén design, is geen design", maar het is echt zo. Als je een design maakt voor een app die wordt gebruikt op iPads, betekent dit niet dat dezelfde visuele weergave gehanteerd wordt voor smartphones. Een designer moet dus rekening houden met de meest voorkomende scenario's.

Hoe gaat webdevelopment in zijn werk?

Bij een development traject bakenen we van tevoren goed af wat nu al ontwikkeld kan worden met de kennis die in huis is en wat nog voor complicaties kan zorgen. We hebben bijvoorbeeld al een manier om formulieren te versturen, dus een heel groot deel van de wens van de opdrachtgevers kan al vervuld worden.

Case: De opdrachtgever heeft de wens om formulieren te laten invullen op zijn website, maar als kers op de taart wil de opdrachtgever ook dat er automatisch een pdf-document wordt opgesteld (bijvoorbeeld een offerte) op basis van de ingevoerde gegevens. Ook wil de opdrachtgever dat er automatisch in een systeem op 'stand-by' zetten om handmatig te versturen. 

95% van dit traject is al uitvoerbaar, maar welk mail-systeem wil de opdrachtgever gaan gebruiken? Wie gaat in dat systeem inloggen en welke rechten heeft die persoon? Mag hij andere personen bijvoorbeeld dezelfde rechten geven? Die vragen alleen al kunnen ervoor zorgen dat een groot deel van het beschikbare budget aan die 5% van de opdracht opgaat.

Wat betaal ik voor webdevelopment?

Rootsteps hanteert het basisuitgangspunt dat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Die 5% in de voorgaande case, die krijgt vooral de aandacht als het gaat om wat je betaalt voor webdevelopment, daar zitten de uitdagingen voor ons team. Die 95% uit voorgaande case die verwerken we graag in een vast bedrag per maand zodat wij op lange termijn renderen. De kosten zijn dus op te splitsen in eenmalige en doorlopende kosten.

Eenmalige kosten omvatten de grote vraagtekens van het project (innovatie)

Doorlopende kosten omvatten het gebruik van al bestaande systemen (onderhoud)

Vragen over webdevelopment?

We zijn altijd beschikbaar voor een verklarend gesprek. Bel naar 085 - 201 14 67 of mail ons via root@rootsteps.nl. Je bent van harte welkom om ons contactformulier te gebruiken via de contactpagina.

Over de auteur
Steven Maas

Steven is eigenaar van Rootsteps, wordt enthousiast van nieuwe technieken, houdt zich bezig met klantcontact, content-creatie, user experience design en Search Engine Marketing.