Waarom is mijn website zo langzaam?

Tips & Tricks
Waarom is mijn website zo langzaam? Wat je moet weten over trage laadtijden van een website: een informatieve blog over de snelheid van websites en wat gebruikers kunnen doen om ze sneller te maken.

Waarom snelheid belangrijk is voor websites

Snelheid maakt of breekt je website. Het maakt uit hoe goed je site laadt, of pagina's interactief en duidelijk zijn, en of gebruikers een goede ervaring krijgen. Al deze dingen zijn belangrijke factoren in hoe effectief je klanten met je site omgaan en hoe blij ze met je organisatie zijn.

Hoewel het verleidelijk is te denken dat een hogere laadsnelheid snellere apparaten (hardware) betekent, is het eigenlijk de interactie tussen de browser en de server die gebruikers een optimale ervaring geeft - wat betekent dat laadtijden niet altijd het hele verhaal vertellen. Mobiele apparaten zijn over het algemeen niet altijd met een snel wifi-netwerk verbonden of beschikken niet altijd over voldoende bereik voor hun 3,4 en 5G-verbindingen. Daarom splitsen developers snelheidsoptimalisatie voor website op in 'mobile' en 'non-mobile' gebruikers.

Snelheid is een steeds belangrijkere maatstaf voor SEO geworden. Nu het web elke dag sneller wordt, bezoeken websitegebruikers meer websites om te vinden wat ze zoeken en om te besluiten of er een match is of niet. Er zijn dus veel meer alternatieven voor dezelfde zoekopdracht, dus wordt je website bij snellere laadtijden een prettigere omgeving om 'er te zijn'. De kans neemt dan toe dat de gebruiker langer blijft hangen en zelfs een interactie aangaat met de website. Ons doel is om samen de website een prettige omgeving te maken, zodat de kans op slagen - voor zowel de bezoeker (in veel gevallen is dit het vinden van een oplossing) alsook ook die van het bedrijf (het acquireren van klanten) toeneemt.


Hoe je kunt meten wat de snelheid van je website is

Er is veel informatie te vinden over hoe je website snelheid kunt meten, maar de meeste tools zijn gericht op plugins en desktop hulpmiddelen. Ons favoriete hulpmiddel om website snelheid te meten wordt PageSpeed Insights genoemd. Deze tool is gemaakt door Lighthouse een dochteronderneming van Google.

Lighthouse brengt in kaart welke sterke punten en zwakke plekken er te vinden zijn. Het Lighthouse hulpmiddel voor website snelheidsanalyse toont je hoeveel seconden je website nodig heeft om in elke richting te laden op mobiel en dekstop apparaat. Ook is inzichtelijk of er zogenaamde 'cummulative layout shifts' plaatsvinden. Dit zijn vervelende sprongen tijdens het laden die de gebruiker krijgt te zien. Daarna analyseert het de inhoud samen met de bron (technische problemen op te sporen), en geeft het hulpmiddel handige tips om de paginasnelheid te verbeteren.

Klik hier om naar PageSpeed Insights te gaan.

Hoe je de website snelheid kunt verbeteren.

Natuurlijk kun je grotendeels afgaan op de tips die Lighthouse je geeft. Maar het is altijd handig om de grootste vertragers het eerst op te lossen. Dan heb je veel resultaat en wordt je website gebruiker eerder gelukkig. Hieronder een lijstje met prioriteit issues die wij met regelmaat tegenkomen:

Server configuratie
Een van de grootste factoren die bijdragen tot de trage laadtijd van een website is het niet hebben van een optimale server configuratie. Dit betekent dat de webserver niet snel genoeg reageert op verzoeken van gebruikers, waardoor je website onbereikbaar kan lijken. Dit kan door allerlei factoren veroorzaakt worden, dus het is belangrijk om de oorzaak van het probleem grondig te begrijpen voor je uren besteedt aan het verhelpen ervan.

Vertragende JavaScript en styling
JavaScript en CSS zijn 2 van de 3 hoofdbestanddelen waaruit een website voornamelijk is opgebouwd. Als ze goed werken, kunnen ze de laadtijd van je website versnellen. Maar in veel gevallen is ieder stukje code een vertragende factor. Soms kan je site zo traag worden, simpelweg doordat de code (de hoeveelheid, volgorde en wijze waarop) geladen wordt, die voor je site geschreven is.

Afbeeldingen worden niet op juiste wijze geladen
Afbeeldingen zijn mooi, maar traag ladende afbeeldingen frustreren je bezoekers en kunnen je positie in de zoekmachines schaden. Afbeeldingen op je site kosten veel 'resources' en kunnen 'render blocking' zijn. Dit betekent in feite dat de browser niks anders kan doen tot de afbeeldingen geladen zijn. Het is veel waardevoller voor de gebruiker als ze dus snel geladen worden, want andere elementen blijven onzichtbaar tot de bronnen van de afbeeldingen gedownload zijn.
Het is mogelijk om afbeeldingen in formaat (dus hoe groot de bestanden zijn) te reduceren zonder dat dit impact heeft op hoe mooi de afbeelding wordt weergegeven. Om dit te doen bestaan er algoritmes die je van dienst kunnen zijn.

Conclusie

Het is voor vrijwel iedere website op ieder gewenst moment van de dag mogelijk om te optimaliseren. Er zijn een heleboel factoren die de prestaties van je website kunnen beïnvloeden, van het servicelevel van je server tot de grootte van de inhoud van de website.

Er zijn echt heel veel dingen die je aan je eigen website kunt doen om de prestaties ervan te verbeteren. Maar als het gaat om het optimaliseren van een website en de code ervan die door zoekmachine's gebruikt worden, zijn er nogal wat dingen die je in het oog moet houden. Rootsteps zorgt er daarom voor dat je hier zelf geen zorgen om hoeft te maken. De website wordt regelmatig gecontroleerd en verbeterd. Zo pluk jij de vruchten van een onderhoudscontract en maak je altijd gebruik van de snelst mogelijke middelen.

Over de auteur
Steven Maas

Steven is eigenaar van Rootsteps, wordt enthousiast van nieuwe technieken, houdt zich bezig met klantcontact, content-creatie, user experience design en Search Engine Marketing.