Waarom moet ik mijn cache soms legen / wissen, kan dit zonder gevolgen?

Tips & Tricks
Wanneer je een webbrowser gebruikt, zoals Chrome bijvoorbeeld, slaat je computer bezochte webppagina's op in zijn cache (geheugen). Het wissen of legen van de cache kan nuttig zijn, we vertellen je hieronder waarom.

Web browsers gebruiken caching om pagina's sneller te laden wanneer een gebruiker ze opnieuw bezoekt. Wanneer een gebruiker een pagina bezoekt, wordt de inhoud van die pagina opgeslagen in de cache van de browser. Wanneer de gebruiker de pagina later opnieuw bezoekt, wordt de inhoud van de cache gebruikt in plaats van de pagina opnieuw te downloaden van de server. Dit kan het laden van de pagina aanzienlijk versnellen.

Soms zijn problemen met browser-caching mogelijk

Hoewel caching bedoeld is om de gebruikerservaring te verbeteren, kan het soms problemen veroorzaken. Wanneer een pagina is gewijzigd, kan de gebruiker de nieuwste versie niet zien totdat de cache is gewist. Dit kan problemen veroorzaken bij het testen of het gebruik van een website.

Daarom is het belangrijk om af en toe je browser-cache te legen. Hierdoor wordt de inhoud van de cache gewist, zodat de browser de pagina opnieuw kan downloaden van de server. Hierdoor kan de gebruiker de meest recente versie van een pagina zien.

Hoe leeg je de browser-cache?

Het legen van de browser-cache is eenvoudig te doen. In de meeste moderne browsers, zoals Google Chrome, Mozilla Firefox en Microsoft Edge, kan je de cache legen door naar de "Instellingen" of "Opties" te gaan en vervolgens naar de "Privacy" of "Gegevensbescherming" sectie te gaan. Hier zal er een knop of optie zijn om de cache te legen.

Shortcut om browser-cache te legen

Soms is het ook mogelijk om de cache te legen met een sneltoets. bijvoorbeeld: "Ctrl+Shift+Delete" in Chrome, Firefox en Edge op een Windows-machine. Gebruik je een Mac dan is de sneltoets: "Cmd+Shift+Backspace". Het is aanbevolen om je browser-cache regelmatig te legen, afhankelijk van hoe vaak je een bepaalde website bezoekt. Als je een website vaak bezoekt en vaak problemen ondervindt, is het verstandig om de cache vaker te legen.

Samenvatting

In samenvatting, browser-caching is een technologie die bedoeld is om de gebruikerservaring te verbeteren door pagina's sneller te laden, maar kan soms problemen veroorzaken als pagina's zijn gewijzigd en de nieuwste versie niet zichtbaar is tot de cache is gewist. Het is daarom belangrijk om regelmatig de browser-cache te legen zodat de gebruiker altijd de meest recente versie van een pagina ziet.

Over de auteur
Steven Maas

Steven is eigenaar van Rootsteps, wordt enthousiast van nieuwe technieken, houdt zich bezig met klantcontact, content-creatie, user experience design en Search Engine Marketing.