Waarom is website snelheid belangrijk?

User Experience Optimization (UXO)
Hoe komt het dat we zoveel waarde zijn gaan hechten aan snelheid? En wie bepaalt er eigenlijk of een website snel genoeg is?

Laten we even teruggaan naar het tijdperk vóór smartphones. Toen we nog geen smartphones hadden, ging de tijd figuurlijk gesproken langzamer. Natuurlijk waren er verschillen tussen websites, maar over het algemeen waren mensen gewend dat dingen tijd kostten. In het pre-smartphone tijdperk waren we geduldiger; maar sinds de introductie van de smartphone is dat veranderd. We zijn films gaan kijken op onze smartphones en de coronacrisis heeft de digitalisering op mondiaal niveau versneld. We verwachten nu snelle verbindingen en worden steeds ongeduldiger. We bespreken later waar dat door komt. Nu eerst de voordelen van een snelle website!

Waarom je een snelle website wilt

Met een snelle website ben je beter dan de concurrentie

Mensen raken gemakkelijk gewend aan snelheid en verwachten een naadloze online ervaring. Een snelle website draagt bij aan een positieve gebruikerservaring en zorgt ervoor dat bezoekers langer op je website blijven. Bovendien zullen ze eerder geneigd zijn om terug te komen. Als jouw website sneller is dan die van de concurrent, leggen bepaalde neurale paden in ons brein een kortere route af, waardoor het ons minder mentale energie kost om ons doel te bereiken. Dit geeft mensen onbewust het gevoel dat jij beter bent dan je concurrenten en kan leiden tot een groter marktaandeel en meer klantloyaliteit.

Snelle service wordt geassocieerd met betrouwbaarheid

Een snelle website wordt vaak geassocieerd met professionaliteit en betrouwbaarheid. Wanneer bezoekers lang moeten wachten op het laden van je website, kan dit leiden tot frustratie en irritatie, wat weer een negatief effect heeft op hun perceptie van je merk. Snelle websites daarentegen voelen intuïtief en responsief aan en kunnen klanten een gevoel van vertrouwen en zekerheid geven. Dit kan resulteren in hogere conversieratio's en een betere reputatie in de markt.

Snelle websites verkopen meer

Een snelle website is cruciaal om het beste uit je online aanwezigheid te halen. Trage websites kunnen leiden tot een hoger bouncepercentage, wat betekent dat bezoekers je website snel verlaten zonder verder te kijken. Dit kan een negatieve impact hebben op je zoekmachinepositie en uiteindelijk je zichtbaarheid online verminderen. Door te investeren in een snelle website, verhoog je de kans dat bezoekers langer blijven, meer pagina's bekijken en uiteindelijk klanten worden.

Snelle websites dragen bij aan hogere conversieratio's en meer verkopen. Wanneer een website traag is, raken bezoekers snel gefrustreerd en kunnen ze besluiten om ergens anders te gaan kijken. Dit resulteert in verloren omzet en een lagere klanttevredenheid. Snelle websites daarentegen vergroten de kans dat bezoekers overgaan tot een aankoop, zich inschrijven voor een nieuwsbrief of contact opnemen voor meer informatie. Bovendien zijn snelle websites ook inclusiever voor gebruikers met langzamere internetverbindingen, zoals opa en oma, waardoor je een groter publiek kunt bereiken.

Over de auteur
Steven Maas

Steven is eigenaar van Rootsteps, wordt enthousiast van nieuwe technieken, houdt zich bezig met klantcontact, content-creatie, user experience design en Search Engine Marketing.