Hoe gebruik je Google Search Console?

Conversie-optimalisatie
Google Search Console is een gratis hulpmiddel van Google voor website-eigenaren. Het biedt informatie over de zoekopdrachten waarvoor je site wordt weergegeven in Google zoekresultaten en hoe je site presteert. Hiermee kun je problemen identificeren en oplossen die de zoekbeleving van je site voor gebruikers beïnvloeden.

Wat kun je allemaal met Google Search Console?

Deze functionaliteiten helpen bij het verbeteren van de zoekbeleving voor je gebruikers en de zichtbaarheid van je site in zoekresultaten:

 1. Inzicht krijgen in hoe Google je site ziet en hoe je site presteert in zoekresultaten
 2. Fouten op je site identificeren en corrigeren, zoals crawl- en indexeringsproblemen
 3. Controleren welke zoekopdrachten resulteren in de weergave van je site in zoekresultaten
 4. Bekijken hoeveel verkeer je site ontvangt via zoekresultaten
 5. Aanpassingen aan je site-presentatie in zoekresultaten bekijken
 6. Je mobiele prestaties en gebruiksvriendelijkheid beoordelen
 7. Beveiligingsproblemen op je site identificeren en oplossen
 8. Sitemaps en sitemap-berichten beheren voor betere indexering van je site.

Inzicht krijgen in hoe Google je site ziet

Het eerste puntje in de lijst betreft de inzichtelijkheid die Google Search Console biedt in hoe Google je site ziet en hoe je site presteert in zoekresultaten. Dit betekent dat je in Search Console de volgende informatie kunt bekijken:

 1. Indexering: zie hoeveel pagina's van je site zijn geïndexeerd en of er problemen zijn met de indexering van specifieke pagina's.
 2. Zoekwoorden: bekijk welke zoekwoorden je site het meest vertonen in zoekresultaten en hoe je site presteert voor deze zoekopdrachten.
 3. Prestaties: bekijk hoeveel verkeer je site ontvangt via zoekresultaten, hoeveel kliks je site krijgt en hoe je CTR (klikfrequentie) is.

Fouten op je site identificeren en corrigeren

Punt 2 in de lijst betreft het identificeren en corrigeren van fouten op je site, zoals crawl- en indexeringsproblemen. We gaan er hier niet te diep op in maar in essentie betekent dit dat je via Google Search Console de volgende soorten fouten kunt identificeren en corrigeren:

 1. Crawl-fouten: deze fouten gebeuren wanneer Google geen toegang heeft tot specifieke pagina's op je site of wanneer er problemen zijn met de crawl-route die Google volgt om je site te indexeren.
 2. Indexeringsproblemen: deze problemen gebeuren wanneer pagina's op je site niet correct zijn geïndexeerd of niet zichtbaar zijn in zoekresultaten.
 3. Technische fouten: deze fouten zijn niet-crawl-gerelateerd en kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op broken links, duplicatie van inhoud, ongeldige HTML-code, enzovoort.

Inzage in de zoekopdrachten van mensen

Het inzicht krijgen in welke zoekopdrachten resulteren in de weergave van je site in zoekresultaten is erg belangrijk. Dit betekent dat je via Google Search Console kunt bekijken welke zoekwoorden je site vertonen in zoekresultaten en hoe je site presteert voor deze zoekopdrachten. Dit kan ue helpen om beter te begrijpen waar je verkeer vandaan komt en welke zoekwoorden het meest relevant zijn voor je site.

Met deze informatie kun je gericht werk maken van zoekwoordoptimalisatie en je site optimaliseren voor specifieke zoekopdrachten. Hierdoor kan de zichtbaarheid van je site in zoekresultaten vergroot worden en meer verkeer naar je site worden gegenereerd. Het is ook mogelijk om te zien welke zoekopdrachten niet tot de vertoning van je site leiden en hier verbeteringen in aan te brengen.

Inzage in hoeveel verkeer er via die zoekopdrachten naar je website leidt

Google Search Console biedt inzicht in hoeveel verkeer je website ontvangt uit zoekresultaten en hoe het presteert in deze resultaten. Dit omvat schitterende gegevens zoals het aantal keren dat je site wordt getoond in zoekresultaten, het aantal klikken dat je site genereert en de snelheid waarmee bezoekers weer vertrekken (bounce rate).

Met deze informatie kun je de website verbeteren en gericht verbeteringen aanbrengen om je zoekmachineoptimalisatie te verbeteren en meer verkeer naar je site te trekken. Je kunt bijvoorbeeld zien welke pagina's het meeste verkeer trekken en welke zoekopdrachten je site niet het verwachte verkeer opleveren. Dit stelt je in staat om je site aan te passen en te optimaliseren om de zoekresultaten te verbeteren en je verkeer te verhogen. Dus, laat die cijfers en inzichten je helpen om je website naar het volgende niveau te tillen!

Aanpassingen aan je site-presentatie in zoekresultaten bekijken

Met Google Search Console kun je ook bekijken hoe je site wordt weergegeven in zoekresultaten en wat eventuele aanpassingen zijn die je aan de presentatie van je site kunt doen. Dit is bijzonder belangrijk, want hoe beter je site eruit ziet in zoekresultaten, hoe groter de kans is dat gebruikers op je site klikken en blijven.

Stel je voor, je site wordt getoond met een saaie titel en beschrijving in zoekresultaten. Dit maakt het waarschijnlijker dat mensen snel door willen naar andere resultaten, maar als je de titel en beschrijving aanpast en ze interessant en relevant maakt voor de zoekopdracht, dan vergroot je de kans dat gebruikers op je site klikken en blijven.

Je mobiele prestaties en gebruiksvriendelijkheid beoordelen

Het beoordelen van de mobiele prestaties en gebruiksvriendelijkheid van je website is nuttig, niet alleen voor je maar ook voor je bezoekers. Dit is belangrijk omdat steeds meer mensen toegang tot internet hebben via hun mobiele apparaat en dus verwachten dat websites soepel en gebruiksvriendelijk zijn op hun mobiele scherm.

Met deze functie kun je bekijken of je site op mobiele apparaten goed presteert en of er verbeterpunten zijn voor de gebruiksvriendelijkheid, zoals het laden van pagina's en het formaat van tekst en afbeeldingen. Als er problemen worden gevonden, biedt Google Search Console aanbevelingen om ze op te lossen en je site mobiel-vriendelijker te maken.

Optimaliseren voor mobiele apparaten is van cruciaal belang voor de prestaties van je site en de tevredenheid van je bezoekers, dus maak gebruik van deze functie in Google Search Console om ervoor te zorgen dat je site op alle apparaten soepel en gebruiksvriendelijk is!

Beveiligingsproblemen op je site identificeren

Search Console is ook een hulpmiddel van Google dat site-eigenaren in staat stelt problemen met de beveiliging op hun site op te sporen en op te lossen. Met Search Console kunnen site-eigenaren meldingen ontvangen over beveiligingsproblemen zoals malware, phishing-pogingen en hackpogingen. Zodra zo'n beveiligingsprobleem is gedetecteerd, kun je stappen ondernemen om het op te lossen, zoals het verwijderen van malware of het verbeteren van de beveiligingsinstellingen van je site. Bovendien kun je gedetailleerde rapporten bekijken om te zien welke pagina's op je site zijn aangevallen en hoe deze aanvallen zijn geblokkeerd.

Over de auteur
Steven Maas

Steven is eigenaar van Rootsteps, wordt enthousiast van nieuwe technieken, houdt zich bezig met klantcontact, content-creatie, user experience design en Search Engine Marketing.